Hoe maak ik een Whiteboard Animation?

Geplaatst op

Je start een filmpje op YouTube. Je ziet een wit scherm. Dan verschijnt er een hand met een stift in beeld. Deze hand begint te tekenen. Terwijl er allerlei tekeningen en geschreven teksten ontstaan, vertelt een stem het verhaal dat erbij hoort. Whiteboard Animation: het is een aantrekkelijke manier om een verhaal te vertellen.

still2

Sinds kort maak ik whiteboard animations. En eerlijk is eerlijk: het is geweldig om ze te maken! Maar ook ontzettend lastig … Vooral omdat je een verhaal in een korte tijd moet vertellen. Wil je zelf een verhaal vertellen in een animatie? Ik geef je enkele tips.

 1. Maak eerst het verhaal dat je wilt vertellen

Zorg dat je het verhaal kunt vertellen binnen enkele minuten. Probeer het verhaal niet langer dan 5 minuten te maken.

 2. Spreek het verhaal in

In het begin maakte ik de fout om eerst de tekeningen te maken en daarna pas het verhaal te vertellen. Dat is niet handig. Zorg daarom dat je eerst het verhaal hebt ingesproken. Later maak je de tekeningen erbij.

3. Schets tekeningen die elk onderdeel van het verhaal illustreren

Elke tekening moet tussen de 3 en 15 seconden van het verhaal onderstrepen. heb je een verhaal van 3 minuten? Dan heb je minimaal 12 tekeningen nodig. Minimaal …

 4. Maak een overzicht van de totale tekening

Heb je alle tekeningen geschetst? Zorg dan dat ze samen een goed plaatje vormen. Dat er een logische lijn inzit voor de kijker.

5. Teken de tekeningen

Gebruik hiervoor een tekenprogramma. Daardoor kun je ze bij andere animaties hergebruiken. Maak de tekeningen niet te complex.

6. Zet de tekeningen in VideoScribe

Dit is prima software om een whiteboard animatie te kunnen opbouwen.

7. Zorg voor de juiste timings

Zorg voor genoeg rust voor de kijker. Maar houd wel de vaart erin! Tien seconden om een tekening op te bouwen, is al behoorlijk lang.

8. Exporteer het VideoScribe-bestand naar een videobewerkingsprogramma

Monteer nu het geluid eronder. Soms is het goed om muziek op een geluidsspoor te zetten. Zorg alleen wel dat je goed verstaanbaar blijft.

9. Laat je animatie zien aan verschillende kijkers

Zij kunnen als beste inschatten of de duur van de animatie goed is.

10. Publiceer!

Zet je animatie op YouTube of op een ander videoplatform.

 

Succes!